Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10
Woonkamer

Last van vocht in huis? Zo kom je er van af

geschreven door Lynn
Last van vocht in huis? Zo kom je er van af

Door de hoge energiekosten zetten we de thermostaat al snel een graadje lager. Ramen en roosters openzetten? Nee dat doen we liever niet. Maar doordat het kouder in huis is en we niet goed ventileren, kunnen we wel last krijgen van veel vocht in huis. Je doet ‘s ochtends de gordijnen open en de water druppels springen bijna van de ramen af. Naast dat het veel tijd kost om dit weg te halen kun je ook nog eens last van schimmel krijgen. Maar gelukkig ben je niet de enige met dit probleem en weet ik er alles van af. In deze blog geef ik je de beste tips om van al het vocht en schimmel af te komen!

Van wat voor vocht heb ik last?

Een goede luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Maar wanneer dit veel meer is en de druppels van de ramen afstromen, kan dit erg vervelend worden. Het is slecht voor de woning maar zelfs ook voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om eerst uit te zoeken waar de vocht vandaan komt:

Optrekkende of opstijgende vocht komt via de fundering, kruipruimten en spouwmuren. Dit herken je aan vochtvlekken die vooral zichtbaar zijn boven de plint.
• Bij doorslaand vocht komt het vocht van buiten door de muur heen naar binnen. De gevel is niet meer instaat om het vocht te weren.
Koudebruggen: vochtige plekken door warme lucht die door een koude muur of vloer afkoelt, waardoor er druppels ontstaan. Dit gebeurt op plekken in de woning waarbij er een directe verbinding is tussen de kou van buiten en de binnenzijde van de woning.
Condensatie: dit ontstaat door menselijke activiteiten zoals douchen, koken en wassen.
Lekkage is vaak een gevolg van een bouwfout of veroudering van de woning. Dit is snel te herkennen.

In deze blog geef ik je tips om vocht te bestrijden wat voornamelijk komt door kou en niet goed ventileren. Wanneer je last hebt van doorslaand vocht of lekkage is het handig om verdere stappen te ondernemen. Ik ga je snel vertellen hoe jij van het vocht afkomt!

vocht-condens-tegen-raamBron: Anton Darius

Af en toe ventileren

Met deze koude temperaturen is het niet lekker om de ramen in huizen open te zetten. Maar ik raad je toch aan om dit af en toe goed te doen. Het vocht gaat op de ramen en muren zitten omdat het teveel is en nergens heen kan. Door goed te ventileren krijg het vocht een uitweg.

Ventileer in de kamers waar je voorlopig even niet hoeft te zijn. Zo kan de kamer na het ventileren weer even opwarmen. Zet bijvoorbeeld als je wakker wordt gelijk de slaapkamer ramen open, doe deze weer dicht als je weggaat. Wanneer iedereen gedoucht heeft zet je ook de ramen open of het ventilatiesysteem aan. Want door douchen ontstaat veel extra vocht in huis. Door goed te ventileren zorg je goed voor je huis en jezelf.

"Tip: sommige mensen zweren bij deze tip. Zet een bakje koffiebonen neer en het vocht zal langzamerhand uit de kamer verdwijnen."

Haal de schimmel goed weg

Is het helaas al zover gekomen dat er schimmel op de muren zit? Dan gaan we dit als eerste grondig aanpakken. Dit kun je heel gemakkelijk doen met een schimmelreiniger. Je spuit de spray erop, laat het goed intrekken en haalt het daarna weg met een spons. Lees goed de gebruiksaanwijzing van jouw schimmelreiniger. Let op: deze reiniger kan erg veel vlekken geven als het bijvoorbeeld op je gordijnen terechtkomt. Zorg er daarom voor dat je de omgeving goed afdekt met oude handdoeken.

Wanneer de schimmel goed weg is volg je de andere tips zodat het niet meer terugkomt.

Maak de ramen droog met een handdoek

Wanneer het vocht van de ramen afdruppelt is het goed om dit weg te halen met een handdoek. Want met deze kou is alleen ventileren helaas niet genoeg. Gebruik hiervoor een donkere of oude handdoek, door de schimmel (reiniger) kan er ook weleens wat viezigheid van de ramen afkomen. Doe dit ook in de badkamer na het douchen. Droog de douche uit met een trekker en eventueel ook alle muren die nat geworden zijn. Zo haal je toch weer wat extra vocht weg.

vocht-in-badkamerBron: Photologic

Vochtvreter

Wanneer het echt even niet lukt kun je altijd nog een vochtvreter neerzetten. Dit is bijvoorbeeld ideaal op plekken zonder ventilatie, zoals de kelder. Je zou ook een luchtontvochtiger kunnen plaatsen. Dit apparaat zorgt voor een drogere lucht in huis. De ontvochtiger zuigt namelijk de vochtige lucht aan en de ingebouwde verdamper haalt het water uit de lucht. Dit water wordt opgevangen in de opvangbak of afgevoerd via de aangesloten waterleiding. Bij de bouwmarkt betaal je hier gemiddeld tussen de €50 en €200 euro voor.

Zie ook:
- 6 (interieur)tips om je portemonnee te beschermen
- Tips van de experts: zo bespaar jij energie met jouw verlichting
- Goedkope warme items voor de dure gasrekening

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...